Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
E4a409fe16

Architects

KWK Promes

Location

Szczecin, Poland

Competition Entry Lead Architects

Robert Konieczny, Katarzyna Furgalińska, Michał Lisiński, Dorota Żurek

Square and Building Lead Architects

Robert Konieczny, Michał Lisiński

Area

1628.0 m2

Project Year

2016

Photographs

Juliusz Sokołowski, Jakub Certowicz, Courtesy of KWK Promes

Manufacturers

Loading...

Collaboration

Aleksandra Stolecka, Piotr Tokarski, Adam Radzimski, Joanna Biedna, Magdalena Adamczak

Investor

National Museum in Szczecin (Muzeum Narodowe w Szczecinie)

Construction

Poreco

Installations

Cegroup

General contractor

Skanska

Authors of exhibition

Piotr Wysocki, Roman Kaczmarczyk, Michał Czasnojć, KWK Promes
© Juliusz Sokołowski

Szczecin is one of the largest victims of historical violence in Poland. Until 1945, the city lay within the borders of Germany, after which it was suddenly incorporated into Poland. Instant exchange of its population deconstructed the social fabric and distorted the city’s identity. Before the war, the current Solidarności Square was the showcase of the city, featuring a quarter of representative tenements, enclosed by the Konzerthaus in the North. During bombing raids of the Allied forces the quarter and its vicinity ceased to exist, creating a gap in the urban tissue. Furthermore, this fragment of the city was cut through by a transportation route. This quasi-square became the arena for worker protest in 1970, which was brutally pacified, and 16 protesters were killed. From that moment on, this place became a symbol of fight for freedom.

© Juliusz Sokołowski
Site Plan
© Jakub Certowicz

For years, the Solidarności Square had been a square by name only – with vague borders, open frontages, burdensome busy street neighborhood and the absence of a defined function, despite the dominating one – to commemorate the events of December 1970, where the place was provided a monument in 2005. In the 21st century, the area became the arena of significant architectural interventions. In 2014, the former Konzerthaus was replaced by a new philharmonic venue designed by Estudio Barozzi Veiga. The building became the new city icon, winning the main Mies van der Rohe award in 2015. 

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski

The next initiative, which contributed to changing the perception of the space was the National Museum's Dialogue Centre “Przełomy”, devoted to the history of Szczecin. When designing the Museum we set our mind humble to the history of the place and the new city icon closeby. Thus, the idea to hide the museum underground to create a background architecture.

© Juliusz Sokołowski

Two contradictory traditions: of a quarter and of a square were the point of departure for the design, an urban design hybrid which encloses the space as a quarter, while retaining the values of open public space. The flattened areas of the square create foregrounds in front of the philharmonic and the church. The quarter forms in oposite corners as elevated square floor. The one elevation houses the museum facillity, the other one is an artificial hill, closing up the urban interior and shielding it from the tumult of the busy street. There is no definite boundary between architecture and ubanism.

© Juliusz Sokołowski
Section
Courtesy of KWK Promes

The architecture follows topography, hence the museum's form is a continuation of the concrete floor of the square which is covered with rectangular tiles. In the elevated corner these tiles gain 3rd dimension, becoming cuboidal blocks. The whole makes a monolith that transforms when the museum opens. Some of the vertical plates rotate, thus creating the arcades unveiling two entrances. The third entrance is determined by a ramp carved in the square's curvature. Ground floor is a square's extension and it functions as an entrance hall.

Diagram

The exhibition space is hidden underground. When we go down the stairs the concrete ends and we submerge in blackness that is a background for the tale of Szczecin since the II world war, in a connection of what was happening in Poland and the rest of the world. Simultaneously with the historic exhibition, based on pure information, we add a narration spinned by artists' masterpieces – both, the works from long before the museum was opened, and the ones intentionally created for this venue. This kind of attempt allowed the exhibition to become wider and more universal. The blackness allows to focus on presented objects while giving the impression of an infinite space. This brand new formula for the exhibition makes a historical museum an art museum as well.

© Juliusz Sokołowski
Floor Plan
© Jakub Certowicz

Before, the square was only to commemorate the history – as a result of redevelopment this part of the city became attractive for the other (remaining) habitants. Yet, its open formula encourages its users to express their impact. Artificial hills provide an opportunity for discovering new outlooks on the city, welcome walking tours and invite to sunbathing. The slanted floor inspires various activities: for skateboarders, this is the ideal spot to practice. In the winter, the square serves as a sled track. The yard has retained its symbolic dimension – the monument is still attracting veterans during annual celebration events – it is not dominating aspect after all. Today, this urban space is a place of amicable coexistance of different age and societal groups.

Courtesy of KWK Promes

Original Source

Case Studies

Red Mountain Cab…

Stories.FrontPage.CaseStudies.redmountain.elevate Factsheet1nsp 1068

 Winter Cabins: Proposed project located at Canada's Red Mountain ski resort. A variety of luxury premanufactured w...

Read more

Simeon Condomini…

Stories.FrontPage.CaseStudies.Simeon.int31nsp 1068

Condominium Project: Proposed project in Texas, pre-construction architectural visualization created for marketing purp...

Read more

Talus Corporate …

Stories.FrontPage.CaseStudies.talus Campusnsp 1068

Corporate Campus: Proposed project in the Pacific northwest, pre-construction architectural visualization created for m...

Read more

Lone Peak Corpor…

Stories.FrontPage.CaseStudies.lone Peak Int1nsp 1068

Corporate Office Center: Proposed project in Utah, pre-construction architectural visualization created for marketing p...

Read more

Promotional Dair…

Stories.FrontPage.CaseStudies.j3group.interior 02 Tnfpnsp 1068

Promotional Dairy Trailer: Proposed promotional project for marketing company designing a traveling trailer for the Tex...

Read more

Retail Project

Stories.FrontPage.CaseStudies.bn Nrthgatensp 1068

Retail Project: Used by the architectural firm and the corporate development manager, the 3D modeling and rendering pr...

Read more

Mixed Use Projec…

Stories.FrontPage.CaseStudies.elliotnsp 1068

Mixed Use Project: An architectural firm used the 3d modeling and rendering process as a design study for a mixed...

Read more

Mixed Use Lobby …

Stories.FrontPage.CaseStudies.paccarnsp 1068

Mixed Use Lobby Project: A developer with plans for a mixed use project consisting of a retail podium and two towers, on...

Read more

Condominium Arch…

Stories.FrontPage.CaseStudies.HighlandHouse.HH2007comp1smlnsp 1068

Highland House Condominium Project: An old apartment building purchased and scheduled for a major renovation and ...

Read more

Design Studies

eVolo Skyscraper…

Stories.FrontPage.DesignStudies.evoloss2014.0802 1tnnsp 1076

eVolo skyscraper competition was held in 2014 with over a hundred entries from firms/studios from around the world.&nb...

Read more

Seattle Center U…

Stories.FrontPage.DesignStudies.uitnnsp 1076

Seattle Center's 'Urban Intervention' competition was held in 2012 with over a hundred entries from studios in 24 diff...

Read more

Re-Creation of T…

Stories.FrontPage.DesignStudies.thorncrown.extclrtest Tnfpnsp 1076

Thorncrown Chapel Design Study: The purpose of this design study was to recreate 100% digitally the 'essence' of a favor...

Read more

NPR - Non-photor…

Stories.FrontPage.DesignStudies.rtelev2bclrwiggle Tnnsp 1076

Non-photorealistic (NPR) renderings can provide and economical solution for initial design phases. At times you d...

Read more

Schematic to Com…

Downloaded.transformnsp 1076

There are ways to combine schematic design type graphics with finished renderings to create unique presentation graph...

Read more