Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
Af81c96346

Architects

Takashige Yamashita Office

Location

Yamanashi Prefecture, Japan

Architect in Charge

Takashige Yamashita

Area

177.24 m2

Project Year

2016

Photographs

Kenichi Suzuki

Manufacturers

Loading...

Client

Seiko-kai

Structural Engineer

Sasaki Structural Consultants

General Contractor

Usuko Sangyo

Site Area

296.13 m2

Total floor area

170.66 m2
© Kenichi Suzuki

From the architect. The site offers a spectacular view of Mt. Fuji. With some houses and farms spread out in its neighborhood, it creates a peaceful, but at the same time, a bit deserted atmosphere.

Sections

The client manages three elderly facilities at the site. They wanted to make a community space for the users of the facility and the local people in the middle of the site where it is surrounded by the three facility buildings. The idea was then developed and specified to create a lounge area for having a tea and a nursery to take care of the children in the local area.

© Kenichi Suzuki

Located in the center of the enclosed site, the roofs are lightly positioned in various angles, opening towards all possible directions to allow physical and visual approach from anywhere. Gentle curvature of the roofs creates a sequence of scenery, dividing garden, lounge, lunchroom, nursing room and office, while the spaces are still kept connected as one.

© Kenichi Suzuki
Floor Plan
© Kenichi Suzuki

Children play around, the elderly take a rest, mothers stand chatting with each other, and cats bask in the sun – there is a place for everyone under the roof.

© Kenichi Suzuki

It is designed in hopes that this small nursery creates a core space for the community, like a big tree.

© Kenichi Suzuki

Structure System
A steel portal frame by H-100x100, which stands up from a footing beam of reinforced concrete, sets a boundary between rooms, then a 50x50 laminated veneer lumber (LVL) sits between the steel portal frames. To gain stiffness, LVL is wedged between two 9mm structural plywood. The roof can cover a large span of maximum 10m by just 86mm thickness. A soft and light curvature of the roof is achieved by utilizing wood, which can easily be manipulated into variety of form and size effectively. It thus would create a big open space filled with a warm atmosphere.

Structural DIagram

Original Source

Case Studies

Red Mountain Cab…

Stories.FrontPage.CaseStudies.redmountain.elevate Factsheet1nsp 1068

 Winter Cabins: Proposed project located at Canada's Red Mountain ski resort. A variety of luxury premanufactured w...

Read more

Simeon Condomini…

Stories.FrontPage.CaseStudies.Simeon.int31nsp 1068

Condominium Project: Proposed project in Texas, pre-construction architectural visualization created for marketing purp...

Read more

Talus Corporate …

Stories.FrontPage.CaseStudies.talus Campusnsp 1068

Corporate Campus: Proposed project in the Pacific northwest, pre-construction architectural visualization created for m...

Read more

Lone Peak Corpor…

Stories.FrontPage.CaseStudies.lone Peak Int1nsp 1068

Corporate Office Center: Proposed project in Utah, pre-construction architectural visualization created for marketing p...

Read more

Promotional Dair…

Stories.FrontPage.CaseStudies.j3group.interior 02 Tnfpnsp 1068

Promotional Dairy Trailer: Proposed promotional project for marketing company designing a traveling trailer for the Tex...

Read more

Retail Project

Stories.FrontPage.CaseStudies.bn Nrthgatensp 1068

Retail Project: Used by the architectural firm and the corporate development manager, the 3D modeling and rendering pr...

Read more

Mixed Use Projec…

Stories.FrontPage.CaseStudies.elliotnsp 1068

Mixed Use Project: An architectural firm used the 3d modeling and rendering process as a design study for a mixed...

Read more

Mixed Use Lobby …

Stories.FrontPage.CaseStudies.paccarnsp 1068

Mixed Use Lobby Project: A developer with plans for a mixed use project consisting of a retail podium and two towers, on...

Read more

Condominium Arch…

Stories.FrontPage.CaseStudies.HighlandHouse.HH2007comp1smlnsp 1068

Highland House Condominium Project: An old apartment building purchased and scheduled for a major renovation and ...

Read more

Design Studies

eVolo Skyscraper…

Stories.FrontPage.DesignStudies.evoloss2014.0802 1tnnsp 1076

eVolo skyscraper competition was held in 2014 with over a hundred entries from firms/studios from around the world.&nb...

Read more

Seattle Center U…

Stories.FrontPage.DesignStudies.uitnnsp 1076

Seattle Center's 'Urban Intervention' competition was held in 2012 with over a hundred entries from studios in 24 diff...

Read more

Re-Creation of T…

Stories.FrontPage.DesignStudies.thorncrown.extclrtest Tnfpnsp 1076

Thorncrown Chapel Design Study: The purpose of this design study was to recreate 100% digitally the 'essence' of a favor...

Read more

NPR - Non-photor…

Stories.FrontPage.DesignStudies.rtelev2bclrwiggle Tnnsp 1076

Non-photorealistic (NPR) renderings can provide and economical solution for initial design phases. At times you d...

Read more

Schematic to Com…

Downloaded.transformnsp 1076

There are ways to combine schematic design type graphics with finished renderings to create unique presentation graph...

Read more