Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
D26d46ecb7

Architects

Fernando De Rossa, Virginia Miguel

Location

Montevideo, Montevideo Department, Uruguay

Project Year

2011

Photographs

Federico Cairoli

Structure

Silvia Zinno

Original Project

Joel Petit de la Villeon

Original Structure

Pedro Hetzel
© Federico Cairoli

From the architect. The original project is a unifamillar housing developed on a single level, introverted, which disintegrates in a medium-sized building occupying the totality of the building area on the ground that the normative allows. The building rests on one side of the site, creating a void on the opposite side where the main access is resolved, and connects the garden to the front with a small backyard.

The structural organization is given by a succession of parallel bands perpendicular to the street covered by Catalan vaults of different dimensions. Under the vaults a series of dense walls, rough plaster, delimit the different rooms of the house. Structure and material reality, which results in a dense interiority that at times dialogues, among others, with the sensitivity of the late Le Corbusier de Maisons Jaoul.

© Federico Cairoli

The main intervention on the original work lies in the re-interpretation of the space under the vaulted seen brick masonry and its relation with the exterior spaces.

© Federico Cairoli

On one hand, the various additions that gradually were added to the original project were demolished, releasing the backyard, and on the other hand the spatial structure of the housing relationship was reassembled.

Diagram

Programmatic, relocates the kitchen integrated to the more public relationship area of the home. In this way a continuous spatial sequence is achieved, first the living room, then a reading space, continues the dining room and turning to the left the kitchen.

© Federico Cairoli

The bedrooms are located on the front of the house, maintaining its introverted character, and in the space that formerly occupied the kitchen, is located the main bedroom, the latter open to a courtyard that preserves their privacy.

Plan

With the restructuring of the interior organization and the suppression of the different additions, the link with the back garden is restored, enabling the Livingroom sector to be visually and physically extended to the exterior.

© Federico Cairoli

Finally, in the interior, the walls are bleached to erase the memory of a previous dwelling, all the pavements are remade in a continuous polished concrete surface and the vaults are kept in their original state of brick seen in the interior.

© Federico Cairoli

Original Source

Case Studies

Red Mountain Cab…

Stories.FrontPage.CaseStudies.redmountain.elevate Factsheet1nsp 1068

 Winter Cabins: Proposed project located at Canada's Red Mountain ski resort. A variety of luxury premanufactured w...

Read more

Simeon Condomini…

Stories.FrontPage.CaseStudies.Simeon.int31nsp 1068

Condominium Project: Proposed project in Texas, pre-construction architectural visualization created for marketing purp...

Read more

Talus Corporate …

Stories.FrontPage.CaseStudies.talus Campusnsp 1068

Corporate Campus: Proposed project in the Pacific northwest, pre-construction architectural visualization created for m...

Read more

Lone Peak Corpor…

Stories.FrontPage.CaseStudies.lone Peak Int1nsp 1068

Corporate Office Center: Proposed project in Utah, pre-construction architectural visualization created for marketing p...

Read more

Promotional Dair…

Stories.FrontPage.CaseStudies.j3group.interior 02 Tnfpnsp 1068

Promotional Dairy Trailer: Proposed promotional project for marketing company designing a traveling trailer for the Tex...

Read more

Retail Project

Stories.FrontPage.CaseStudies.bn Nrthgatensp 1068

Retail Project: Used by the architectural firm and the corporate development manager, the 3D modeling and rendering pr...

Read more

Mixed Use Projec…

Stories.FrontPage.CaseStudies.elliotnsp 1068

Mixed Use Project: An architectural firm used the 3d modeling and rendering process as a design study for a mixed...

Read more

Mixed Use Lobby …

Stories.FrontPage.CaseStudies.paccarnsp 1068

Mixed Use Lobby Project: A developer with plans for a mixed use project consisting of a retail podium and two towers, on...

Read more

Condominium Arch…

Stories.FrontPage.CaseStudies.HighlandHouse.HH2007comp1smlnsp 1068

Highland House Condominium Project: An old apartment building purchased and scheduled for a major renovation and ...

Read more

Design Studies

eVolo Skyscraper…

Stories.FrontPage.DesignStudies.evoloss2014.0802 1tnnsp 1076

eVolo skyscraper competition was held in 2014 with over a hundred entries from firms/studios from around the world.&nb...

Read more

Seattle Center U…

Stories.FrontPage.DesignStudies.uitnnsp 1076

Seattle Center's 'Urban Intervention' competition was held in 2012 with over a hundred entries from studios in 24 diff...

Read more

Re-Creation of T…

Stories.FrontPage.DesignStudies.thorncrown.extclrtest Tnfpnsp 1076

Thorncrown Chapel Design Study: The purpose of this design study was to recreate 100% digitally the 'essence' of a favor...

Read more

NPR - Non-photor…

Stories.FrontPage.DesignStudies.rtelev2bclrwiggle Tnnsp 1076

Non-photorealistic (NPR) renderings can provide and economical solution for initial design phases. At times you d...

Read more

Schematic to Com…

Downloaded.transformnsp 1076

There are ways to combine schematic design type graphics with finished renderings to create unique presentation graph...

Read more