Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
45ece93cfc

Architects

Lai Cheong Brown

Location

Melbourne VIC 3004, Australia

Architects in Charge

Rowan Brown, Christina Lai Cheong

Area

209.0 m2

Project Year

2016

Photographs

Jaime Diaz-Berrio

Manufacturers

Loading...

Other Collaborators

BHS Consultants (Engineers), Floreancig Smith (Building Surveyors), Smart Building Concepts (Builder)
© Jaime Diaz-Berrio

From the architect. The project focused on the re-imagining of a solid brick Inter-war heritage home as both a downsize for a retiring couple and a multi-generational home for additional members of the family. The house also needed to accommodate the gatherings of a large family cohort, many of whom live only streets away.

© Jaime Diaz-Berrio

As a heritage controlled building, the design response needed to accommodate all of the expansion to the rear of the block. Externally the project repaired and refurbished the tiled roof, clinker brick façade and chimney while replacing original window joinery to a matched detail. New wrought iron gates were designed based on the motif of the original 1930’s ironwork.

© Jaime Diaz-Berrio
Floor Plan

The extension is completed in a mix of re-used and recycled clinker bricks with the new living space, topped by its lantern roof, differentiated in dark blue dry pressed brickwork.

© Jaime Diaz-Berrio
© Jaime Diaz-Berrio

Internally the house provides a new interior that blends retained and refurbished heritage details with contemporary elements.

The house accommodates both a retired couple and an adult family member in connected but separate accommodation. An integrated apartment with its own bathroom, laundry and kitchen facilities is set within the house’s original master suite. The remaining sections of the house and a new extension accommodate the retired couple comfortably and with enough space to connect with the house’s other occupant and a host of nearby family when they choose to.

© Jaime Diaz-Berrio

 A full height walnut veneered hallway joins the original octagonal entry vestibule to the new clerestory topped open plan living and dining space, which centres the new home and provides a large light filled area to enjoy with extended family. A small snug off the main living spaces serves as a small intimate retreat for the couple day to day.

© Jaime Diaz-Berrio

Product Description. Timber was used throughout the project internally to add warmth and texture while drawing together the original heritage elements and more contemporary forms into a single cohesive design. As a central focal point of the project the clerestory exemplified this focus on timber with the use of pre-finished two tone Western Red Cedar lining boards, with a batten profile, helping to add both drama and warmth to this key space.

Original Source

Case Studies

Red Mountain Cab…

Stories.FrontPage.CaseStudies.redmountain.elevate Factsheet1nsp 1068

 Winter Cabins: Proposed project located at Canada's Red Mountain ski resort. A variety of luxury premanufactured w...

Read more

Simeon Condomini…

Stories.FrontPage.CaseStudies.Simeon.int31nsp 1068

Condominium Project: Proposed project in Texas, pre-construction architectural visualization created for marketing purp...

Read more

Talus Corporate …

Stories.FrontPage.CaseStudies.talus Campusnsp 1068

Corporate Campus: Proposed project in the Pacific northwest, pre-construction architectural visualization created for m...

Read more

Lone Peak Corpor…

Stories.FrontPage.CaseStudies.lone Peak Int1nsp 1068

Corporate Office Center: Proposed project in Utah, pre-construction architectural visualization created for marketing p...

Read more

Promotional Dair…

Stories.FrontPage.CaseStudies.j3group.interior 02 Tnfpnsp 1068

Promotional Dairy Trailer: Proposed promotional project for marketing company designing a traveling trailer for the Tex...

Read more

Retail Project

Stories.FrontPage.CaseStudies.bn Nrthgatensp 1068

Retail Project: Used by the architectural firm and the corporate development manager, the 3D modeling and rendering pr...

Read more

Mixed Use Projec…

Stories.FrontPage.CaseStudies.elliotnsp 1068

Mixed Use Project: An architectural firm used the 3d modeling and rendering process as a design study for a mixed...

Read more

Mixed Use Lobby …

Stories.FrontPage.CaseStudies.paccarnsp 1068

Mixed Use Lobby Project: A developer with plans for a mixed use project consisting of a retail podium and two towers, on...

Read more

Condominium Arch…

Stories.FrontPage.CaseStudies.HighlandHouse.HH2007comp1smlnsp 1068

Highland House Condominium Project: An old apartment building purchased and scheduled for a major renovation and ...

Read more

Design Studies

eVolo Skyscraper…

Stories.FrontPage.DesignStudies.evoloss2014.0802 1tnnsp 1076

eVolo skyscraper competition was held in 2014 with over a hundred entries from firms/studios from around the world.&nb...

Read more

Seattle Center U…

Stories.FrontPage.DesignStudies.uitnnsp 1076

Seattle Center's 'Urban Intervention' competition was held in 2012 with over a hundred entries from studios in 24 diff...

Read more

Re-Creation of T…

Stories.FrontPage.DesignStudies.thorncrown.extclrtest Tnfpnsp 1076

Thorncrown Chapel Design Study: The purpose of this design study was to recreate 100% digitally the 'essence' of a favor...

Read more

NPR - Non-photor…

Stories.FrontPage.DesignStudies.rtelev2bclrwiggle Tnnsp 1076

Non-photorealistic (NPR) renderings can provide and economical solution for initial design phases. At times you d...

Read more

Schematic to Com…

Downloaded.transformnsp 1076

There are ways to combine schematic design type graphics with finished renderings to create unique presentation graph...

Read more