Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
58e7c7344c

Architects

Atelier U20

Location

Flugplatz Coleman, 68307 Mannheim, Germany

Area

550.0 m2

Project Year

2016

Photographs

Yannick Wegner

Manufacturers

Loading...

Project Management

Baukompetenzzentrum Mannheim, Tatjana Dürr

Structural Engineering

Students of Atelier U20, Faculty of Architecture, TU Kaiserslautern

Direction

Timber Construction, Jun.Prof. Stefan Krötsch / Structure and Material, Prof. Dr.-Ing. Jürgen Graf / Digital Tools, Jun.Prof. Andreas Kretzer

Research Assistants

Sebastian Rauch (site supervision), Christian Weisgerber

Students

Johannes Ackermann, Soheyl Aslani, Sandra Gressung, Sonja Hiegle, Annika Koch, Alina Kohl, Tobias Kohlstruck, Bei Liu, Konrad Peter, Viktor Poteschkin, Sascha Ritschel, Arved Sartorius, Manuel Scheib, Nicolas Treitz, Tobias Vogel, Lukas Weber, Lu Yuan, Ying Zhang

Volunteers

Manneh Alassan, Barry Alieu, Momodou Bah, Lamin Bakare, Alhagie Darboe, Ousman Dema, Abubacarr Gagigo, Yankuba Gitteh, Amanuel Habtom, Fatti Ismael, Lucky Iyare, Adama Jallow, Dawda Jallow, Demba Jawo, Hamadi Runda Jawo, Haruna Jawo, Kebiru Danlad Momoh, Luke Okoeguale, Ifeanyi Okolie, Stanley Okoro, Emmanuel Onyemarin, Sanna Sacka, Sanyang Seiney, Dembo Tunkara, Bright Uwubuedere

Local Construction Firms

Bauunternehmung Streib GmbH, Mannheim; Handwerkscenter Holz GmbH, Mannheim; Edgar Körber GmbH, Mannheim; SAM Truck GmbH, Kempten
© Yannick Wegner

From the architect. Due to bureaucratic procedures, refugees arriving in Germany are condemned to sustain a long period of passiveness. In the refugee camp on the location of the former American Spinelli Barracks in Mannheim, they are well provided with the bare essentials, but the immediate surroundings are quite desolate and lack quality of common spaces.

© Yannick Wegner

In this situation, the project „Building Together – Learning Together“ came into being. 18 students of the Faculty of Architecture at TU Kaiserslautern built a community centre together with 25 refugees. The refugees were given the opportunity to actively shape their environment and acquire new skills, which will be useful, even if they cannot stay in Germany on a permanent basis. The students were able to make an active and positive contribution to the refugee crisis. As future architects they contribute expertise that may appear luxurious in a refugee camp at first glance, but is even more important upon closer inspection: the creation of pleasant places and high-quality architecture.

Isometric

After pinning down the outlines together with the refugees, the students developed design, permission and execution drawings as well as visualizations and cost planning in the course of a very intensive summer semester. From mid-August until the end of October they worked, ate and lived together with the refugees in the Spinelli Barracks. This resulted in an intensive working atmosphere and very positive group dynamics. The interior and exterior spaces of the building are either linked or separated in a carefully designed sequence.

© Yannick Wegner

Two walls of the main building extend to the North, revealing two areas – each with its own specific character. A smaller enclosed space with covered niches may be used as an introverted garden and silent resort, whereas the larger yard accommodates a common room for events – confined by seating booths facing South and West.

All structural elements and surfaces are made of untreated timber. For protection from moisture during the construction process and in order to manufacture these parts in only six weeks, large-format components were prefabricated in a hangar of the former military facility and assembled on site with high speed and precision. The light weight of timber allowed for the transport of large elements by simple means and simultaneously reduced foundations to few singular footing foundations by incorporating the walls as trusses. In this way, both the costs for foundations and the negative ecological impact of concrete were reduced to a minimum.

© Yannick Wegner
© Yannick Wegner

In order to make the best use of many helping hands and to reduce building costs, no large machinery was employed. Instead, simple and material-saving but labour-intensive constructions were used. Walls and trusses made of simple battens 3 by 5 cm are symbolic representants of this method: Screwed together to a grid of five vertically and diagonally arranged layers, they build a highly efficient supporting structure for walls and trusses. The ornamental structure results in the building‘s unique architectural expression. Multiplied by the interplay with light, it is recognized by the refugees as a reminder of oriental ornaments and as an inviting gesture of identification in a foreign place.

© Yannick Wegner

Original Source

Case Studies

Red Mountain Cab…

Stories.FrontPage.CaseStudies.redmountain.elevate Factsheet1nsp 1068

 Winter Cabins: Proposed project located at Canada's Red Mountain ski resort. A variety of luxury premanufactured w...

Read more

Simeon Condomini…

Stories.FrontPage.CaseStudies.Simeon.int31nsp 1068

Condominium Project: Proposed project in Texas, pre-construction architectural visualization created for marketing purp...

Read more

Talus Corporate …

Stories.FrontPage.CaseStudies.talus Campusnsp 1068

Corporate Campus: Proposed project in the Pacific northwest, pre-construction architectural visualization created for m...

Read more

Lone Peak Corpor…

Stories.FrontPage.CaseStudies.lone Peak Int1nsp 1068

Corporate Office Center: Proposed project in Utah, pre-construction architectural visualization created for marketing p...

Read more

Promotional Dair…

Stories.FrontPage.CaseStudies.j3group.interior 02 Tnfpnsp 1068

Promotional Dairy Trailer: Proposed promotional project for marketing company designing a traveling trailer for the Tex...

Read more

Retail Project

Stories.FrontPage.CaseStudies.bn Nrthgatensp 1068

Retail Project: Used by the architectural firm and the corporate development manager, the 3D modeling and rendering pr...

Read more

Mixed Use Projec…

Stories.FrontPage.CaseStudies.elliotnsp 1068

Mixed Use Project: An architectural firm used the 3d modeling and rendering process as a design study for a mixed...

Read more

Mixed Use Lobby …

Stories.FrontPage.CaseStudies.paccarnsp 1068

Mixed Use Lobby Project: A developer with plans for a mixed use project consisting of a retail podium and two towers, on...

Read more

Condominium Arch…

Stories.FrontPage.CaseStudies.HighlandHouse.HH2007comp1smlnsp 1068

Highland House Condominium Project: An old apartment building purchased and scheduled for a major renovation and ...

Read more

Design Studies

eVolo Skyscraper…

Stories.FrontPage.DesignStudies.evoloss2014.0802 1tnnsp 1076

eVolo skyscraper competition was held in 2014 with over a hundred entries from firms/studios from around the world.&nb...

Read more

Seattle Center U…

Stories.FrontPage.DesignStudies.uitnnsp 1076

Seattle Center's 'Urban Intervention' competition was held in 2012 with over a hundred entries from studios in 24 diff...

Read more

Re-Creation of T…

Stories.FrontPage.DesignStudies.thorncrown.extclrtest Tnfpnsp 1076

Thorncrown Chapel Design Study: The purpose of this design study was to recreate 100% digitally the 'essence' of a favor...

Read more

NPR - Non-photor…

Stories.FrontPage.DesignStudies.rtelev2bclrwiggle Tnnsp 1076

Non-photorealistic (NPR) renderings can provide and economical solution for initial design phases. At times you d...

Read more

Schematic to Com…

Downloaded.transformnsp 1076

There are ways to combine schematic design type graphics with finished renderings to create unique presentation graph...

Read more