Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
B56ff03bb2

Architects

Linehouse

Location

Weihai Lu, Shanghai,China

Area

5500.0 m2

Project Year

2016

Photographer

Jonathan Leijonhufvud, Dirk Weiblen
© Jonathan Leijonhufvud

WeWork Weihai Lu is nestled in a turn of the century brick building; a former opium factory and artist residence.

This building is surrounded by an old residential district in the heart of Shanghai.

© Dirk Weiblen

Linehouse celebrated the grandeur of the building, encapsulating the feeling of a grand hotel, transporting guests and members on an unexpected journey of whimsy, voyeurism and festivity.

© Jonathan Leijonhufvud

Upon arrival guests pass through an old laneway, framed by a traditional Chinese arch. The lane walls are painted pink and the floor pink concrete. Above, lights are festively suspended between the laneway walls.

© Jonathan Leijonhufvud

The existing site is a combination of a brick historical building with further industrial additions that have been made over the years. The reception is located in this in-between zone of the old and new. Linehouse played with this narrative in the design. The reception counter is clad in heritage wood paneling, surrounded by a concrete base. A bronze metal structure hangs lighting and creates leaners. Behind the reception, guests are greeted with a neon sign ‘Ring For Service’ contained in a cabinet of curiosities, painted in a light blue.

© Jonathan Leijonhufvud

The existing steel structure is painted ivy green, with a new black metal and black stained OSB handrail leaner wrapping the triple height space, allowing guests to be spectators to the activities below.

© Jonathan Leijonhufvud

A green steel staircase weaves through the circulation space connecting all three levels of the front of house. This is clad in triangular pieces of oak wood, with one side painted in hues of blue. The colours alternate as you travel up the stair creating a gradient of tones, and shifting views from wood to blue.

© Jonathan Leijonhufvud

The staircase leads to the two pantry areas that play on the opium factory narrative, with large scale poppy wallpapers, hand painted in gold.

© Jonathan Leijonhufvud

The central atrium is surrounded by the heritage façade. A curved terrazzo tray was inserted to define the space, pastel diagonal strips in blue, green, pink and grey wrap the floor and wall, creating a hardscape carpet. A bronze structure is suspended above the terrazzo perimeter wall, hanging mirrors, artwork, shelving and lighting.

Atrium Section

A bespoke lighting installation is suspended in the triple height space. Pink and grey cabling traverses the void threaded through circular bronze rings which hang custom glass shades.

© Dirk Weiblen

Passing through the central atrium space to the back bar located within the heritage building, one is transported to a tropical retro oriental parlor. A gold gradient wallpaper wraps the perimeter wall, with hand painted Shanghai ladies, clothed in zebra attire and adorned in gangster bling, their era blurred between the 1920’s and the present day. A blue and pink neon in the shape of a fan frames the pantry area.

© Jonathan Leijonhufvud

Custom wallpapers continue to play on this festive theme, with geometric and interweaving patterns in pastel tones, these are hand painted over in gold and green.

© Jonathan Leijonhufvud

The bathroom walls are lined with custom printed tiles in pink and green interconnecting lines and shapes. The ceiling is painted a dusty pink, and a mint green lacquer box contains the cubicles, custom bronze light fixtures and mirrors create a parlor-like vanity.

© Jonathan Leijonhufvud

Original Source

Case Studies

Red Mountain Cab…

Stories.FrontPage.CaseStudies.redmountain.elevate Factsheet1nsp 1068

 Winter Cabins: Proposed project located at Canada's Red Mountain ski resort. A variety of luxury premanufactured w...

Read more

Simeon Condomini…

Stories.FrontPage.CaseStudies.Simeon.int31nsp 1068

Condominium Project: Proposed project in Texas, pre-construction architectural visualization created for marketing purp...

Read more

Talus Corporate …

Stories.FrontPage.CaseStudies.talus Campusnsp 1068

Corporate Campus: Proposed project in the Pacific northwest, pre-construction architectural visualization created for m...

Read more

Lone Peak Corpor…

Stories.FrontPage.CaseStudies.lone Peak Int1nsp 1068

Corporate Office Center: Proposed project in Utah, pre-construction architectural visualization created for marketing p...

Read more

Promotional Dair…

Stories.FrontPage.CaseStudies.j3group.interior 02 Tnfpnsp 1068

Promotional Dairy Trailer: Proposed promotional project for marketing company designing a traveling trailer for the Tex...

Read more

Retail Project

Stories.FrontPage.CaseStudies.bn Nrthgatensp 1068

Retail Project: Used by the architectural firm and the corporate development manager, the 3D modeling and rendering pr...

Read more

Mixed Use Projec…

Stories.FrontPage.CaseStudies.elliotnsp 1068

Mixed Use Project: An architectural firm used the 3d modeling and rendering process as a design study for a mixed...

Read more

Mixed Use Lobby …

Stories.FrontPage.CaseStudies.paccarnsp 1068

Mixed Use Lobby Project: A developer with plans for a mixed use project consisting of a retail podium and two towers, on...

Read more

Condominium Arch…

Stories.FrontPage.CaseStudies.HighlandHouse.HH2007comp1smlnsp 1068

Highland House Condominium Project: An old apartment building purchased and scheduled for a major renovation and ...

Read more

Design Studies

eVolo Skyscraper…

Stories.FrontPage.DesignStudies.evoloss2014.0802 1tnnsp 1076

eVolo skyscraper competition was held in 2014 with over a hundred entries from firms/studios from around the world.&nb...

Read more

Seattle Center U…

Stories.FrontPage.DesignStudies.uitnnsp 1076

Seattle Center's 'Urban Intervention' competition was held in 2012 with over a hundred entries from studios in 24 diff...

Read more

Re-Creation of T…

Stories.FrontPage.DesignStudies.thorncrown.extclrtest Tnfpnsp 1076

Thorncrown Chapel Design Study: The purpose of this design study was to recreate 100% digitally the 'essence' of a favor...

Read more

NPR - Non-photor…

Stories.FrontPage.DesignStudies.rtelev2bclrwiggle Tnnsp 1076

Non-photorealistic (NPR) renderings can provide and economical solution for initial design phases. At times you d...

Read more

Schematic to Com…

Downloaded.transformnsp 1076

There are ways to combine schematic design type graphics with finished renderings to create unique presentation graph...

Read more