Exteriors

Interiors

Misc

Products

NPR

Non Arch

Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
Abc9e2c945

Architects

PROD arquitectura & design

Location

Vitorino das Donas, 4990, Portugal

Architect in Charge

Paulo and Susana Lago de Carvalho

Area

1.852 m2

Project Year

2015

Photographs

João Morgado

Manufacturers

Loading.

..

Collaborators

Fernando Paiva, Paulo Borlido, Carlos João e Pedro Paiva

Academic work

Miguel Araújo, Paulo Carvalho, Pedro Ribeiro and Susana Correia

Engineering

SprenPlan Engenharia, Vaproj and Pcgem

Landscape Architecture

Marta Malheiro (Piso Térreo Arquitectura Paisagista)

Decoration

Margarida Lobo Nazareth

General Contractor

Salvador Fernandes & Filhos Lda.
Level 0

From the architect. Paço de Vitorino is a manor house located in the north of Portugal that has been in the same family since the mid-16th century. It's history is marked several relevant events. The most outstanding dates from the mid-18th century when a major intervention occurred according to baroque canons. The resulting structure is characterized by a three stories main house on the east side, two lateral wings on the north and south side and a small chapel along the entrance wall on the west. These elements delineate a central large yard defined by adorned facades. 

Before Intervention. Image © João Morgado
© João Morgado
During Construction
© João Morgado

The project proposed a deep rehabilitation of the existing structure and its adaptation to a 15-room hotel, to distribute along the main house and the wings. The scale of the baroque garden on the south, with its tanks and statues considered of unusual value in a private context, justified the creation of a historic garden interpretation centre to be displayed above archaeological findings on the basement. 

© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado

The project encountered a number of challenges due to the need to introduce new elements to solve the programme: 1 passageway to provide an indoor link on the main floor of the hotel through the courtyard, between the drawing room and the rest of the spaces. This was achieved by designing a delicate timber and glass structure inspired by on-site references; 15 openings to connect the wing's bedrooms to the baroque garden on the south and the fields on the north. These openings that tear up thick and long walls, look for a certain neutrality through vertical glass panes, recessed in metallic frames and disposed according to a regular rhythm; and 12 wooden modules to provide the framework for the required technical features in spaces of considerable amplitude, both in the wings and in the main house. These elements were placed strategically at a distance from walls and ceilings to simultaneously frame the features, organize the programme and enhance the surrounding space.

© João Morgado
© João Morgado

Original Source