Exteriors

Interiors

Misc

Products

NPR

Non Arch

Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
E4a409fe16

Architects

KWK Promes

Location

Szczecin, Poland

Competition Entry Lead Architects

Robert Konieczny, Katarzyna Furgalińska, Michał Lisiński, Dorota Żurek

Square and Building Lead Architects

Robert Konieczny, Michał Lisiński

Area

1628.0 m2

Project Year

2016

Photographs

Juliusz Sokołowski, Jakub Certowicz, Courtesy of KWK Promes

Manufacturers

Loading...

Collaboration

Aleksandra Stolecka, Piotr Tokarski, Adam Radzimski, Joanna Biedna, Magdalena Adamczak

Investor

National Museum in Szczecin (Muzeum Narodowe w Szczecinie)

Construction

Poreco

Installations

Cegroup

General contractor

Skanska

Authors of exhibition

Piotr Wysocki, Roman Kaczmarczyk, Michał Czasnojć, KWK Promes
© Juliusz Sokołowski

Szczecin is one of the largest victims of historical violence in Poland. Until 1945, the city lay within the borders of Germany, after which it was suddenly incorporated into Poland. Instant exchange of its population deconstructed the social fabric and distorted the city’s identity. Before the war, the current Solidarności Square was the showcase of the city, featuring a quarter of representative tenements, enclosed by the Konzerthaus in the North. During bombing raids of the Allied forces the quarter and its vicinity ceased to exist, creating a gap in the urban tissue. Furthermore, this fragment of the city was cut through by a transportation route. This quasi-square became the arena for worker protest in 1970, which was brutally pacified, and 16 protesters were killed. From that moment on, this place became a symbol of fight for freedom.

© Juliusz Sokołowski
Site Plan
© Jakub Certowicz

For years, the Solidarności Square had been a square by name only – with vague borders, open frontages, burdensome busy street neighborhood and the absence of a defined function, despite the dominating one – to commemorate the events of December 1970, where the place was provided a monument in 2005. In the 21st century, the area became the arena of significant architectural interventions. In 2014, the former Konzerthaus was replaced by a new philharmonic venue designed by Estudio Barozzi Veiga. The building became the new city icon, winning the main Mies van der Rohe award in 2015. 

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski

The next initiative, which contributed to changing the perception of the space was the National Museum's Dialogue Centre “Przełomy”, devoted to the history of Szczecin. When designing the Museum we set our mind humble to the history of the place and the new city icon closeby. Thus, the idea to hide the museum underground to create a background architecture.

© Juliusz Sokołowski

Two contradictory traditions: of a quarter and of a square were the point of departure for the design, an urban design hybrid which encloses the space as a quarter, while retaining the values of open public space. The flattened areas of the square create foregrounds in front of the philharmonic and the church. The quarter forms in oposite corners as elevated square floor. The one elevation houses the museum facillity, the other one is an artificial hill, closing up the urban interior and shielding it from the tumult of the busy street. There is no definite boundary between architecture and ubanism.

© Juliusz Sokołowski
Section
Courtesy of KWK Promes

The architecture follows topography, hence the museum's form is a continuation of the concrete floor of the square which is covered with rectangular tiles. In the elevated corner these tiles gain 3rd dimension, becoming cuboidal blocks. The whole makes a monolith that transforms when the museum opens. Some of the vertical plates rotate, thus creating the arcades unveiling two entrances. The third entrance is determined by a ramp carved in the square's curvature. Ground floor is a square's extension and it functions as an entrance hall.

Diagram

The exhibition space is hidden underground. When we go down the stairs the concrete ends and we submerge in blackness that is a background for the tale of Szczecin since the II world war, in a connection of what was happening in Poland and the rest of the world. Simultaneously with the historic exhibition, based on pure information, we add a narration spinned by artists' masterpieces – both, the works from long before the museum was opened, and the ones intentionally created for this venue. This kind of attempt allowed the exhibition to become wider and more universal. The blackness allows to focus on presented objects while giving the impression of an infinite space. This brand new formula for the exhibition makes a historical museum an art museum as well.

© Juliusz Sokołowski
Floor Plan
© Jakub Certowicz

Before, the square was only to commemorate the history – as a result of redevelopment this part of the city became attractive for the other (remaining) habitants. Yet, its open formula encourages its users to express their impact. Artificial hills provide an opportunity for discovering new outlooks on the city, welcome walking tours and invite to sunbathing. The slanted floor inspires various activities: for skateboarders, this is the ideal spot to practice. In the winter, the square serves as a sled track. The yard has retained its symbolic dimension – the monument is still attracting veterans during annual celebration events – it is not dominating aspect after all. Today, this urban space is a place of amicable coexistance of different age and societal groups.

Courtesy of KWK Promes

Original Source