Exteriors

Interiors

Misc

Products

NPR

Non Arch

Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
Af81c96346

Architects

Takashige Yamashita Office

Location

Yamanashi Prefecture, Japan

Architect in Charge

Takashige Yamashita

Area

177.24 m2

Project Year

2016

Photographs

Kenichi Suzuki

Manufacturers

Loading...

Client

Seiko-kai

Structural Engineer

Sasaki Structural Consultants

General Contractor

Usuko Sangyo

Site Area

296.13 m2

Total floor area

170.66 m2
© Kenichi Suzuki

From the architect. The site offers a spectacular view of Mt. Fuji. With some houses and farms spread out in its neighborhood, it creates a peaceful, but at the same time, a bit deserted atmosphere.

Sections

The client manages three elderly facilities at the site. They wanted to make a community space for the users of the facility and the local people in the middle of the site where it is surrounded by the three facility buildings. The idea was then developed and specified to create a lounge area for having a tea and a nursery to take care of the children in the local area.

© Kenichi Suzuki

Located in the center of the enclosed site, the roofs are lightly positioned in various angles, opening towards all possible directions to allow physical and visual approach from anywhere. Gentle curvature of the roofs creates a sequence of scenery, dividing garden, lounge, lunchroom, nursing room and office, while the spaces are still kept connected as one.

© Kenichi Suzuki
Floor Plan
© Kenichi Suzuki

Children play around, the elderly take a rest, mothers stand chatting with each other, and cats bask in the sun – there is a place for everyone under the roof.

© Kenichi Suzuki

It is designed in hopes that this small nursery creates a core space for the community, like a big tree.

© Kenichi Suzuki

Structure System
A steel portal frame by H-100x100, which stands up from a footing beam of reinforced concrete, sets a boundary between rooms, then a 50x50 laminated veneer lumber (LVL) sits between the steel portal frames. To gain stiffness, LVL is wedged between two 9mm structural plywood. The roof can cover a large span of maximum 10m by just 86mm thickness. A soft and light curvature of the roof is achieved by utilizing wood, which can easily be manipulated into variety of form and size effectively. It thus would create a big open space filled with a warm atmosphere.

Structural DIagram

Original Source