Exteriors

Interiors

Misc

Products

NPR

Non Arch

Contact Us
1000 characters left

Call Us At: (206) 660-4723

Add files
0d9128748a

Architects

Levin Packer architects

Location

Herzliya Pituah, Hertsliya, Israel

Architect in Charge

Adela Tzikinovsky

Team

Rona Levin, Ruth Packer

Area

477.0 m2

Project Year

2016

Photographs

Amit Geron

Manufacturers

Loading...

Text

Rona Levin

Plot Area

425 m2
© Amit Geron

From the architect. The project is a private urban house of approximatively 200 m2 in Herzlia, situated on a 425 m2 site.

The white modernist house is a perfect rectangle with dimensions of 8/17. The rectangular structure is kept, while volumes are subtracted in favor of balconies. The sloping zing roof is also integrated in the rectangular structure.

Floor Plan

The plot is long and narrow with a blind wall, shared with the neighbour's house. This wall actually has a main functional role. It starts in the kitchen area where it consists of kitchen cupboards, then turns into a floating counter of the kitchen, overlapping a bench, the bench turns into a fire place and continues outside as a long pot for plants where it is again overlapped, but this time by the outside bar counter. This wall continues from one side of the house till the end of the plot, being a plastic play of forms itself and at the same time a key functional and compositional line in the house.

© Amit Geron

As the site is narrow, long and small, the goal was to enlarge the view to all sides of the garden, to allow maximum openness of the ground floor to it, this way letting the garden penetrate through. The garden accompanies the house and becomes an integral part of the ground floor. It is continuous through the whole plot. It starts from the very entrance at the fence of the plot with an oblong garden that leads to the main door entrance of the house, then proceeds and reaches the garden with the pool at the bottom of the plot. 

© Amit Geron

Since the ground floor area is only 187 m2, there was no question of putting divisions that can block the view. Thus the staircase, located in the center of the space, creating a vertical axis movement and dividing the floor into two areas, became transparent to let the outside come through. The transparency is achieved by a gap in the wall, filled with delicate thin metal lines that underline the verticality of the element and act as a mindful continuation of the wall. The airy staircase lets the space be completely discovered.

Section

The ground floor contains two public areas, the living space and the kitchen and dining space. As mentioned above, there is a full linkage between those spaces, accomplished by the staircase's transparency, yet the staircase positioning provides two separated functional areas. The kitchen and dining area overview the entrance garden, while the living area is completely connected to the back one.

© Amit Geron

The architectural design is minimalistic, rich in details and materials. Natural oak, natural stone, black metal, cement plaster wall, colored textiles, soft wild plants in contrast with the linear strong lines of the architecture. The lighting is very precise and is an integral part of the architecture, providing long lighted accents in carefully selected areas.

© Amit Geron

Repetitive materials create uniformity, natural oak for flooring, stairs and entrance door, black metal for the light fixtures, fireplace, stairway's railing and balconies' railing, black aluminium for all openings and cement plaster walls.

On the upper floor are situated all the private bedrooms. 

© Amit Geron

Original Source